Bezinkové opojení


Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho léčivých účinků a v lidovém léčitelství je považován za magickou rostlinu. Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Zde je pár zajímavých kulinářských tipů, posbíraných z internetu , jak je zařadit do jídelníčku.


Sirup z plodů bezinek, co v zimě zahřeje

300 gzralých kuliček bezinek
400 gtřtinového cukru
2 lžč kyseliny citronové
50 gnastrouhaného kořene zázvoru
1 lvody
1 kshvězdička badyánu
šťáva z 1 ks citrónu

Postup:

Kuličky bezinek propláchneme studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce a zalijeme vodou, vaříme na mírném zdroji tepla 30 minut. Rozvařené bobulky i s výluhem propasírujeme přes síto spolu s nastrouhaným zázvorovým kořenem. Přidáme šťávu z jednoho citrónu, třtinový cukr, kyselinu citronovou a okořeníme jednou hvězdičkou roztlučeného badyánu. Vše opět přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut. Plníme do vyvařených lahviček, dobře zavíčkujeme. Sirup ředíme dle chuti vodou nebo minerálkou.


Bezinková šťáva s vanilkou

2,5 kgzralých kuliček bezinek
1 kgcukru
2 lvody
20 gkyseliny citronové
1hřebíček
1vanilkový lusk

Postup:

Bezinky namočte do horké vody, přisypte kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 kg cukru) a vařte 20 minut.


Bezinkové víno

1,25 lzralých kuliček bezinek
4 l vody
1,5 kg cukru
vinné kvasinky (doporučuji Portské)

Postup:

Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.


Bezinkový likér s rumem nebo vodkou

2 lzralých kuliček bezinek
1 l vody
1 kg cukru
1 vanilkový cukr
1 polévková lžíce mleté (případně rozpustné) kávy
0,5 lrumu nebo vodky

Postup:

Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K 2 litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut.

Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout. Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu. Likér uskladněte v temnu a chladnu.

…. a pro zajímavost:

Jak se bezu černému jinak říká / alternativní názvy:

baza ☼ bazičky ☼ bez domácí ☼ bez smradlavý ☼ beza ☼ bezinka ☼ bezová duše ☼ bezoví ☼ bezový květ ☼ bílý bez ☼ blivánky ☼ bzí ☼ bzina ☼ bzinčí ☼ bzinky ☼ černá bezinka ☼ černá bzinka ☼ čertův strom ☼ dryáda ☼ ellhorn ☼ habzina ☼ habžina ☼ hulák ☼ hular ☼ hural ☼ chabza ☼ chabzda ☼ chebdový květ ☼ chebst ☼ chebz ☼ chebzí ☼ chebzík ☼ chebzinky ☼ chebzový květ ☼ chebži ☼ kalina ☼ kašička ☼ keř čarodějný ☼ kobzina ☼ kobzinky ☼ kosmatice ☼ kozíček ☼ kozičky ☼ kozinky ☼ Lady Elder ☼ píšťalkový strom ☼ psí bez ☼ psí víno ☼ psounský bez ☼ pukač ☼ rostlinná apatyka ☼ smradinky ☼ smradlavý bez ☼ smradlavka ☼ strážní strom ☼ strom velké Bohyně ☼ strom víl ☼ zebzový květ

0 comments on “Bezinkové opojení

Napsat komentář