
Před bezinkou klekni, před heřmánkem smekni. Černý bez má mnoho léčivých účinků a v lidovém léčitelství je považován za magickou rostlinu. Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Zde je pár zajímavých kulinářských tipů, posbíraných z internetu , jak je zařadit do jídelníčku.
Sirup z plodů bezinek, co v zimě zahřeje
300 g | zralých kuliček bezinek |
400 g | třtinového cukru |
2 lžč | kyseliny citronové |
50 g | nastrouhaného kořene zázvoru |
1 l | vody |
1 ks | hvězdička badyánu |
šťáva z 1 ks citrónu |
Postup:
Kuličky bezinek propláchneme studenou tekoucí vodou, okapané dáme do hrnce a zalijeme vodou, vaříme na mírném zdroji tepla 30 minut. Rozvařené bobulky i s výluhem propasírujeme přes síto spolu s nastrouhaným zázvorovým kořenem. Přidáme šťávu z jednoho citrónu, třtinový cukr, kyselinu citronovou a okořeníme jednou hvězdičkou roztlučeného badyánu. Vše opět přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut. Plníme do vyvařených lahviček, dobře zavíčkujeme. Sirup ředíme dle chuti vodou nebo minerálkou.
Bezinková šťáva s vanilkou
2,5 kg | zralých kuliček bezinek |
1 kg | cukru |
2 l | vody |
20 g | kyseliny citronové |
1 | hřebíček |
1 | vanilkový lusk |
Postup:
Bezinky namočte do horké vody, přisypte kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 kg cukru) a vařte 20 minut.
Bezinkové víno

1,25 l | zralých kuliček bezinek |
4 l | vody |
1,5 kg | cukru |
vinné kvasinky (doporučuji Portské) |
Postup:
Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.
Bezinkový likér s rumem nebo vodkou

2 l | zralých kuliček bezinek |
1 l | vody |
1 kg | cukru |
1 | vanilkový cukr |
1 | polévková lžíce mleté (případně rozpustné) kávy |
0,5 l | rumu nebo vodky |
Postup:
Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K 2 litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut.
Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout. Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu. Likér uskladněte v temnu a chladnu.
…. a pro zajímavost:
Jak se bezu černému jinak říká / alternativní názvy:
baza ☼ bazičky ☼ bez domácí ☼ bez smradlavý ☼ beza ☼ bezinka ☼ bezová duše ☼ bezoví ☼ bezový květ ☼ bílý bez ☼ blivánky ☼ bzí ☼ bzina ☼ bzinčí ☼ bzinky ☼ černá bezinka ☼ černá bzinka ☼ čertův strom ☼ dryáda ☼ ellhorn ☼ habzina ☼ habžina ☼ hulák ☼ hular ☼ hural ☼ chabza ☼ chabzda ☼ chebdový květ ☼ chebst ☼ chebz ☼ chebzí ☼ chebzík ☼ chebzinky ☼ chebzový květ ☼ chebži ☼ kalina ☼ kašička ☼ keř čarodějný ☼ kobzina ☼ kobzinky ☼ kosmatice ☼ kozíček ☼ kozičky ☼ kozinky ☼ Lady Elder ☼ píšťalkový strom ☼ psí bez ☼ psí víno ☼ psounský bez ☼ pukač ☼ rostlinná apatyka ☼ smradinky ☼ smradlavý bez ☼ smradlavka ☼ strážní strom ☼ strom velké Bohyně ☼ strom víl ☼ zebzový květ